“Színpompás Etűdök”

Harkányi Rita Kiállítása

2017. március 2-től április 5-ig

Megnyitó: 2017. március 3-án 18:00 órától

Montázs Art Café:
Kelenföldön, az M4 metró Bikás Park megállójánál
(1119 Budapest, Vahot utca 14/b.)

Egész életemet a kreativitás határozza meg, amit részben otthonról hoztam, részben tanultam. Nagymamám, aki az Iparművészeti Főiskolára járt, példakép volt abban is, hogy a különböző művészeti ágak és a mindennapi élet összekapcsolható.
Kreativitásomat a lakberendezésben, virágkötészetben, kertészkedésben, üvegfestészetben, dekupázsban éltem meg. Nyugdíjasként úgy éreztem, szükségem van alkotó munkára, a kreativitás és az érzelmek kifejezésére. Festészettel hat éve foglalkozom komolyabban.
Először a tájképfestés izgatott. Utazásaim során készült fotóim alapján születtek a képek, s mivel sokat utaztam, a témák kimeríthetetlenek.
Négy éve kezdtem járni Simon M. Veronika Munkácsy-, Cserhát- és Holló-díjas festőművész festőkurzusaira, ahol különféle technikákat tanultam meg. Késsel, kártyával, kézzel festettünk akvarellt, akrillal és olajjal is dolgoztunk. A különféle technikákkal készült képeket olajjal festem fára, vászonra, „impromptu” módon, az adott érzelmi állapotomat tükrözve.
Másik nagy szerelmem, a zene múzsámmá lett! Újra kezdtem zongorázni is, és zenei témájú képeket festeni. A zene gyógyít, nyugtat, békességet ad. A lágy dallam elvarázsol, békét hoz a szívbe. Így kezdődik az alkotás. Mozart, Beethoven, Chopin nagy kedvenceim. A kollázsokhoz a textilszobrászatban találtam segítséget, hogy megvalósítsam régi tervemet, a zenei témájú kollázs képeket. Így született a Kékszakállú, a Pillangókisasszony, a Nyitány, az Álarcosbál, a Papageno, valamint az olajképek közül a Swing, az Impromptu, a Ritmusban, az Adaggio, a Tűzmadár, a Variációk. Ezekből a képekből jött létre a „Színpompás etűdök” című kiállításom.

„Az egyetlen dolog, úgy hiszem, ami elviselhetővé teszi ezt a világot, a szépség, amelyet az emberek hébe-hóba előteremtenek a zűrzavarból. A festmények, a zene, a könyvek…” (Oscar Wilde)